Basics

Vi anser att det är väldigt viktigt att ha bra grunder inom BJJ för att förstå sig på sporten. Vi har därför renodlade nybörjarpass två dagar per vecka där vi endast går igenom grundtekniker enligt vår läroplan. Exempel på detta kan vara att öppna och passera stängd guard och halvguard, escapes från olika dåliga positioner som side, mount och rygg. Vi går även igenom svep från stängd guard och halvguard, olika typer av grundläggande lås, grundläggande nedtagningar från stående samt olika rörelsedrillar som är viktiga att behärska i sporten. Vi rekommenderar att man går på nybörjarpassen i 1-2 terminer, så man känner till de flesta positioner och vet vad du skall försöka göra när du hamnar där.

Roger Gracie, som av många är ansedd som den bästa BJJ-utövaren genom tiderna är känd för att endast använda sig av basic-tekniker och har endå lyckats vinna VM vid upprepade tillfällen, såväl med gi som i nogi.

Din utveckling - bli bättre snabbare

Vi ger gärna tips på hur du kan bli bättre i sporten på kortast möjliga tid. Vi anger nedan vilka krav som gäller och klickar du här  kan du få kraven förklarade och teknikerna visade av John Danaher; en av världens bästa grappling-coacher. Öka uppspelningshastigheten till det dubbla (han pratar långsamt).

Riktlinjer för gradering till blått bälte

Normalt sett tar det minst 18 månader för en som inte tränat grappling tidigare att få blått bälte. Det finns inga fasta tidsfrister och bestämda tekniker men här är fyra centrala förväntningar på ett blått bälte:

1.   Försvar/ta sig ur dåliga positioner. Du kan använda olika former av räkan för att komma ut från mount eller side. Du behärskar även escape från rygg och knä på mage. I korthet ska en annan vitbältare i din viktklass inte kunna hålla fast dig. Titta på videorna nedan för bra tips på escapes.

2.   Effektiv guard: du behärskar olika svep när du har en motståndare i din guard. T ex: Scissor sweep, flower sweep, hip bump sweep eller sumi-gaeshi/hook sweep från butterfly.

3.   Effektiv guardpassering: du kan passera öppen guard genom t ex torreando, knee-slice eller leg-drag passering. Du kan öppna en stängd guard på korrekt sätt. Även halfguardspassering.

4.   Lås/stryp: du behärskar tekniker för att få en submission, t ex genom kimura, rear-naked choke, triangel och armlås (från topp och botten). Du kan även göra en serie från stående-nedtagning-passering-submission.


Av dessa fyra väger försvar/escapes allra tyngst och tyvärr ofta tråkigast att träna på. Men ett gediget försvar ger dig en solid grund och självförtroende; oavsett vad som händer under matchen kommer du alltid att kunna ta dig loss och attackera på nytt.

Slutligen väger tävlingsmeriter tungt: vinner du medaljer i vit på regelbunden basis så talar det starkt för att det är dags att bli graderad. Dock inget krav på att delta i tävling.

Escapes - grunden för snabbare utveckling

Om du vet hur du kan ta dig loss från dåliga positioner så kommer din utveckling att gå mycket fortare. Studera nedan hur Danaher visar de perfekta escapen från side och mount.